De waarheid over sulfaten in shampoo.

Gepubliceerd op 2 juni 2024 om 18:15

Een belangrijk onderwerp dat iedereen aangaat: Sulfaten in shampoo.

Misschien heb je al eens gehoord van "sulfaatvrije shampoo", maar weet jij ook wat dit betekent?

Waarom zou je sulfaten moeten vermijden?

 

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zijn reinigingsmiddelen die vaak gebruikt worden in shampoo en andere verzorgingsproducten. Ze staan bekend om hun krachtige schuimende werking, waardoor je shampoo heerlijk schuimt en je haar schoon aanvoelt. De meest voorkomende sulfaten in shampoos zijn Sodium Lauryl Sulfate(SLS) en Sodium Laureth Sulfate(SLES)

Wat doen sulfaten?

Sulfaten werken als oppervlakte-actieve stoffen. Dat betekent dat ze olie en vuil van je haar en hoofdhuid kunnen verwijderen. Dat klinkt misschien ideaal, maar er zit een keerzijde aan. Sulfaten kunnen namelijk ook de natuurlijke oliën van je hoofdhuid strippen. Wat kan leiden tot een droge, geïrriteerde hoofdhuid, jeuk, schilfers en beschadigd haar.  

 

Waarom ze niet in shampoos horen te zitten.

  • Droogheid en irritatie: Sulfaten gaat je hoofdhuid en haar strippen van natuurlijke oliën, wat gaat leiden tot droogheid en irritatie. Zeker mensen met een problematische en gevoelige hoofdhuid maar ook voor mensen met droog haar.
  • Beschadigd haar: Het constant strippen van natuurlijke oliën kan je haar broos en vatbaarder voor beschadiging maken. Dit kan leiden tot gespleten haarpunten en een doffe haarkleur.
  • Kleur behoud: Als je je haar verft, kun je merken dat shampoos met sulfaten je haarkleur sneller doen vervagen. Sulfaatvrije shampoos zijn zachter en helpen de kleur langer behouden.
  • Gezondheids- en milieuaspecten: Veel mensen gebruiken liever geen synthetische chemicaliën. Bovendien zijn sulfaten niet altijd milieuvriendelijk en kunnen ze schadelijk zijn voor waterorganisme wanneer ze in grote hoeveelheden in het milieu terechtkomen.

 

Wat kunnen we gebruiken als alternatief?

Gelukkig zijn er talloze alternatieve voor sulfaten in shampoo. Bij Hairborist gebruiken we daarvoor biologische wasnoten, suikerderivaten en aminozuren natuurlijke reinigingsmiddelen die effectief zijn zonder de effecten van sulfaten. Deze ingrediënten reinigen je haar op een zachte manier, zonder de natuurlijke balans van je hoofdhuid te verstoren. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.